Schaap

Een regelmatige algemene gezondheidsscreening vormt de basis van het gezondheidsplan voor uw schaap. Dit kan bestaan uit een regelmatig algemeen klinisch onderzoek, vaccinatie en ontwormen, een algemeen bloedonderzoek, het kappen van de klauwtjes en/of het opstellen van een voedingsadvies.

Bij schapen leggen we de nadruk op preventie van ziekten. Hierdoor verschuiven we de curatieve zorg naar de preventieve gezondheidszorg en gaan we antibioticaresistentie tegen. Uiteraard kunt u ons altijd bellen voor de 1e lijn behandelingen en komen we bij u aan huis. Indien nodig hebben we de faciliteiten uw schaap verder te behandelen op de praktijk met een modern uitgeruste onderzoeksruimte en hospitalisatieruimte.

Voortplanting, verlossingen en de eerste zorg voor lammeren zijn belangrijke aspecten bij schapen. Onze dierenartsen hebben de kennis en ervaring in huis om de vruchtbaarheid te begeleiden en om eerste hulp bij moeilijke verlossingen te bieden. Samen met de eerste zorgen voor de lammetjes is een goede start verzekerd.

Bel ons gerust om een afspraak in te plannen.

Voeding en huisvesting

Schapen zijn herkauwers. Bij elke diersoort maar zeker bij schapen is het belangrijk de voeding af te stemmen op de behoefte. Als dit niet gebeurt worden schapen al snel te dik. De juiste voeding is daarnaast ook erg belangrijk voor een goede werking van de pens. Veel ziekten vinden hun oorzaak door een disbalans in het voeder.

Samen met u overlopen wij de voeding die uw schaap krijgt en stellen we een voedingsplan op dat helemaal gericht is op de behoeften van uw schaap. Indien nodig doen we een volledig bloedonderzoek om na te kijken of er een tekort is aan de nodige vitaminen en mineralen die we onder de vorm van een supplement kunnen aanvullen. Wij maken deze afspraak het liefst bij u thuis zodat we de volledige omgeving van het schaap kunnen bekijken om zo het meest toegespitste advies aan te bieden.

Bel ons gerust om een afspraak in te plannen.

Perbeemd is een dierenartsenpraktijk die zich richt op landbouwhuisdieren, paarden, geiten, schapen en varkens.

Vaccinatie

Clostridium

De groep van Clostridium bacteriën is verantwoordelijk voor een aantal ernstige aandoeningen bij het schaap. Enterotoxemie, ook wel 't bloed' genoemd, is de meest beruchte. Het is een aandoening die op alle leeftijden kan voorkomen, maar meestal de goed doorvoede, snel groeiende lammeren treft. Een lam ligt vaak zonder ziekteverschijnselen vooraf plots dood in de weide. 

Preventie is van levensbelang aangezien de ziekte een zeer acuut en dodelijk verloop kent. Behandeling komt meestal te laat. Vaccinatie geeft een 100% bescherming tegen Clostridium.

Blauwtong

Blauwtong is een aangifteplichtige ziekte. Dankzij vaccinatie is deze ziekte echter goed te bestrijden. Het virus wordt verspreid via kleine muggen en schapen kunnen hier erg ziek van worden en zelfs sterven. Door vaccinatie heeft uw schaap een goede bescherming tegen deze ziekte.

Zomerlongontsteking

Zomerlongontsteking is in tegenstelling tot de naam, een ziekte die voorkomt vanaf de lente tot diep in de herfst. De longontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie, Pasteurella haemolytica, en de ziekte treft voornamelijk opgroeiende lammeren. Al kunnen oudere dieren ook ziek worden. De ziekte kent vaak een acuut verloop en is in de meeste gevallen dodelijk. Behandeling komt dan ook vaak te laat. Vaccinatie tegen zomerlongonsteking is dus zeker aangewezen en geeft de schapen een goede bescherming tegen de ziekte.

Rotkreupel

Rotkreupel is een bacteriële aandoening die voornamelijk voorkomt in de lente en de herfst. Het is een ontsteking van de huid tussen de 2 klauwen waardoor schapen pijn hebben en moeilijk kunnen lopen. Rotkreupel is zeer besmettelijk waardoor het best de hele kudde nagekeken en behandeld wordt. De nadruk ligt hierbij op preventie en regelmatige klauwverzorging. Vaccinatie tegen rotkreupel is mogelijk.  

Bel ons gerust om een afspraak in te plannen en u te adviseren.

Ontwormen

De meeste schapen zijn drager van wormen of wormeieren, maar een leven zonder wormbesmetting is voor ieder schaap een beter leven.  

 

Samen met u maken wij een ontwormplan op voor uw schaap. Door het doen van mestonderzoek, de inzet van de juiste ontwormingsmiddelen en een goed advies kunnen wij uw schaap zo optimaal mogelijk wormvrij houden. Hierbij hechten we bij schapen veel belang aan het voorkomen van resistentie tegen ontwormingsmiddelen. 

Bel ons gerust om een afspraak in te plannen.

Wolvlieg (myiasis)

Wolvlieg is geen onschuldige aandoening. Het is zeer pijnlijk en schapen kunnen hier in een vergevorderd stadium zelfs aan overlijden. De wolvlieg legt eitjes in de vacht van het schaap, deze eitjes ontwikkelen zich tot larven die grote wonden kunnen veroorzaken onder de vacht die later gaan infecteren. Door de dikke wol van de dieren duurt het soms even voor de aandoening wordt opgemerkt. 

Bij tekenen van Wolvlieg kan het beste de hele kudde nagekeken en behandeld worden. Onze dierenartsen kennen deze aandoening zeer goed en weten hoe ze accuraat uw dier moeten behandelen. Ook kunnen wij u adviseren over de preventie van deze aandoening. 

Bel ons zeker op tijd en wij komen met spoed naar u toe.

Voortplanting

Voortplanting bij schapen is seizoensgebonden en vraagt om een goede onderlinge samenwerking. Wij kunnen samen met u een vruchtbaarheidsplan op maat maken, bestaande uit de planning van het dekseizoen en het afstemmen van de bronst van de ooien. Daarnaast kunt u ook altijd bij ons terecht voor het begeleiden van de verlossingen, de 1e zorg voor de lammetjes en de ooi en het uitvoeren van een keizersnede indien nodig. 

Een vlotte start voor een gezond en gelukkig lam is hierbij ons doel.

Bel ons gerust om een afspraak in te plannen.

Lammeren

Lammetjes vertegenwoordigen het aanbreken van de lente. Een goede start is belangrijk, wij kunnen u hierbij adviseren. Wij komen bij u langs en doen een algemene gezondheids check-up van uw lammetje en ook het schaap. Wij adviseren u over de mogelijke problemen die zich kunnen voordoen en hoe deze preventief aan te pakken. Regelmatig voorkomende problemen bij lammetjes zijn diarree, onderkoeling, ondervoeding en luchtwegproblemen. 

Samen met u stellen wij een gezondheidsplan op voor uw dieren zodat ze de beste start krijgen in hun nieuwe leven.

Bel ons gerust om een afspraak in te plannen.

Klauwen

U kunt bij ons terecht voor de verzorging van de klauwen van uw schapen. Wij zorgen ervoor dat de klauwtjes van uw dieren gekapt en goed verzorgd worden. U kunt hiervoor zelf een afspraak maken, maar het is ook mogelijk om ons hier routinematig voor in te schakelen. Wij nemen dan 1 tot 2x per jaar contact met u op als het weer tijd is voor de klauwverzorging en plannen een afspraak in.

Uiteraard kunt u ook bij ons terecht als er problemen zijn, bijvoorbeeld kreupelheid of bij rotkreupel. Wij onderzoeken uw dieren grondig om tot de juiste diagnose te komen en stellen de beste behandeling in. Rotkreupel is een bacteriële aandoening die voornamelijk voorkomt in de lente en de herfst. Het is een ontsteking van de huid tussen de 2 klauwen waardoor schapen pijn hebben en moeilijk kunnen lopen. Rotkreupel is zeer besmettelijk waardoor het best de hele kudde nagekeken en behandeld wordt. De nadruk ligt hierbij op preventie en regelmatige klauwverzorging. Vaccinatie tegen rotkreupel is mogelijk.

Bel ons gerust om een afspraak in te plannen.

Castratie

Een ram houden kan soms voor veel onnodige problemen zorgen. Een ram wordt voornamelijk gecastreerd omdat hij zich niet gaat voortplanten, om agressief gedrag te vermijden en om de geurhinder sterk te verminderen. Door castratie kan de ram mee in de kudde en is hij zachter in de omgang.

Wij kunnen uw ram castreren en adviseren u over het beste tijdstip van castratie. Wij bespreken met u de mogelijke complicaties indien u te vroeg castreert. Als u het fijn vindt, overlopen wij op voorhand hoe de operatie verloopt en beantwoorden wij al uw vragen.

Bel ons gerust om een afspraak in te plannen.

Perbeemd is een dierenartsenpraktijk die zich richt op landbouwhuisdieren, paarden, geiten, schapen en varkens.

Luchtwegproblemen

Zomerlongontsteking is in tegenstelling tot de naam een aandoening die ook in het voorjaar en in de herfst veel voorkomt. Het is voornamelijk een probleem bij opgroeiende lammetjes.

De ziekte kent vaak een acuut verloop en is in de meeste gevallen dodelijk. Behandeling komt dan ook vaak te laat. Vaccinatie tegen zomerlongontsteking is dus zeker aangewezen en geeft de schapen een goede bescherming tegen de ziekte.

Bel ons gerust om een afspraak in te plannen.

Contactgegevens

Dierenartsenpraktijk Perbeemd
Sint Lenaartseweg 67
2990 Loenhout

Volg ons op social media

Openingstijden

Maandag:
Dinsdag:
Woensdag:
Donderdag:
Vrijdag:
Zaterdag:
Zondag:

8u - 12u30 en 13u30 - 17u
8u - 12u30 en 13u30 - 17u
8u - 12u30 en 13u30 - 17u
8u - 12u30 en 13u30 - 17u
8u - 12u30 en 13u30 - 17u
enkel spoed
enkel spoed

Medicatie

Ophalen van bestellingen kan tijdens de openingsuren.

WhatsApp-service: stuur een bericht voor het plaatsen van een bestelling:

Spoedgevallen

Wij zijn permanent bereikbaar voor spoedgevallen.